In prezent, ochelarii de vedere sunt, pentru multi dintre noi, accesorii indispensabile. In diferite modele, culori si materiale, purtarea si intretinerea ochelarilor a intrat in rutina noastra. Purtam ochelari de vedere zilnic, insa poate stim prea putine despre ei si despre istoria lor. De aceea, v-am pregatit un articol cu 10 curiozitati despre ochelarii de vedere:
-
Cele mai vechi lentile au fost descoperite intre ruinele orasului asirian Ninive si erau realizate din cristal slefuit. Mentionari foarte vechei ale utilizarii lentilelor apar si la romani, japonezi si chinezi.
-
Abia in secolul al XI-lea apar primele mentionari ale folosirii lentilelor si in scop optic. Se foloseau lentile din cristal de stanca pe care le numeau „pietre de lectura”. Acestea erau puse in fata textului, si nu pe ochi, pentru a mari scrisul.
-
In Europa, primele accesorii pentru imbunatatirea vederii au fost inventate de italianul Alessandro della Spina of Pisa, in urma cu aproximativ 1000 de ani. Acestea constau in niste lentile care se puneau pe nas, in fata ochilor, pentru a vedea la distanta.
-
Ochelarii de vedere au fost inventati candva intre 1285 si 1289 pentru a ajuta persoanele in varsa sa vada mai bine. Acestia erau realizati din cuart, care era fixat in os, arama, argint sau piele si aveau forma de cleste, insa cadeau mereu de pe ochi.
-
Ideea adaugarii unor brate ochelarilor de vedere le-a venit spaniolilor, in secolul al XIII-lea. Acestia au adaugat lentilelor panglici care se legau in jurul capului, pentru a sustine mai bine ochelarii pe fata.
-
Lentile bifocale au fost inventate in secolul al XVIII-lea de celebrul politician american Benjamin Franklin, care era si om de stiinta.
-
Si ochelarii de vedere in forma in care ii stim in prezent au fost inventati tot in secolul al XVIII-lea, undeva inainte de anul 1727, de opticianul britanic Edward Scarlett. El a fost cel care a atasat brate la ramele cu lentile, pentru a le sustine dupa urechi.
-
Pana in secolul al XIX-lea, purtarea ochelarilor era vazuta ca o forma de slabiciune fizica, ca o boala, iar cei care purtau ochelari de vedere erau priviti negativ, in unele locuri chiar marginalizati. Ochelarii de vedere au inceput sa fie priviti intr-o maniera pozitiva abia din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, odata ce popularul presedinte american Theodore Roosevelt a inceput sa ii poarte regulat atat in public, cat si atunci cand se fotografia.
-
Orice persoana va avea nevoie de ochelari de citit pe masura ce imbatraneste. Studiile arata ca peste 99% dintre oameni vor incepe sa poarte ochelari de citit incepand de la varsta de 43-50 de ani.
-
Alte studii arata ca 25% din populatia planetei poarta ochelari de vedere in permanenta.
Tu cate dintre aceste curiozitari despre ochelari le cunosteai?