Exista anumite afectiuni ale ochilor, la copii, precum ambliopia si strabismul, a caror tratamente necesita acoperirea unui ochi. De obicei, aceste tratamente se fac cu ajutorul unui plasture autoadeziv numit ocluzor.
In cazul in care un copil sufera de una dintre aceste afectiuni de vedere, ocluzorul face parte din prima etapa a terapiei optice de corectare a vederii lui.
Ocluzorul – plasture autoadeziv pentru ochi

Ocluzorul este un plasture pentru ochi – cel mai adesea autoadeziv – folosit in tratarea unor afectiuni de vedere precum ambliopia sau strabismul. Acesta se aplica, intotdeaua, cu partea mai ingusta inspre nas.
Pentru tratarea ambliopiei (boala ochiului lenes) oculzorul se aplica pe ochiul sanatos, cu scopul de a stopa vederea acestuia, stimuland astfel ochiul lenes.
Si in cazul strabismului, ocluzorul se aplica in acelasi scop ca si pentru ambliopie (de a stimula ochiul mai slab).
Exista o legatura stransa intre cele doua afectiuni de vedere, ambliopia fiind fie o urmare a strabismului, fie o cauza care determina aparita strabismului.
In tara noastra se gasesc mai multe modele de ocluzoare, de diferite dimensiuni. Cele mai comercializate sunt ocluzoarele autoadezive din bumbac Ortopad, produse de Master Aid, ce se lipesc direct pe ochi si sunt de unica folosinta. Acestea se regasesc intr-o multitudine de culori, atat pentru fetite, cat si pentru baietei, in cutii de 20 de bucati sau mixte (pentru fetite si baietei), in cutii de 50 de bucati.
Tipuri de ocluzoare
In functie de material:
-
Ocluzor din bumbac: este realizat dintr-un material moale si confortabil din bumbac 100%. Ocluzorul se gaseste in mai multe nuante de culori, atat pentru fetite, cat si pentru baietei, iar materialul din care este confectionat permite respirarea pielii, protejeaza ochiul impotriva transpiratie si nu irita deloc pielea din jurul ochiului. De asemenea, el este foarte usor de aplicat.
-
Ocluzor din silicon: acesta este realizat dintr-un material foarte elastic, ce se fixeaza cu ajutorul unei ventuze pe interiorul lentilei ochelarilor, pentru a acoperi ochiul sanatos. Materialul moale si usor maleabil ajuta la acoperirea perfecta a ochiului. De asemenea, fiind confectionat din silicon, acesta se poate curata – in apa calduta – si apoi se poate refolosi.
-
Ocluzor din material reutilizabil: este realizat dintr-o tesatura putin mai groasa ce se aplica pe rama ochelarilor de vedere, in dreptul ochiului ce necesita acoperire. Si acest ocluzor se poate spala si apoi refolosi;
In functie de modalitatea de purtate:
-
Ocluzor autoadeziv pentru ochi: acesta este un plasture de unica folosinta ce se lipeste direct pe ochisorul copilului. Forma ocluzorului se adapteaza perfect zonei perioculare (din jurul ochiului), astfel incat cel mic sa poata beneficia de un tratament corect;
-
Oculzor autoadeziv pentru ochelari: acest plasture autoadeziv se lipeste pe rama ochelarilor de vedere, actionand ca un filtru pentru lentila ochiului ce necesita acoperire, pentru a nu permite patrunderea luminii;
-
Ocluzor simplu pentru ochelari: acesta este practic o husa pentru rama ochelarilor de vedere, ce acopera lentila si rama ochiului sanatos, iar „aripioarele” laterale impiedica vederea laterala;
In functie de dimensiune:
-
Ocluzor autoadeziv de 67x50 mm: potrivit pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 0-3 ani. Acestea se comercializeaza atat in cutii de 20 de plasturi, cat si in cutii de 50 de plasturi pentru ochi.
-
Ocluzor autoadeziv de 76x54 mm: potrivit pentru copiii cu varsta curpinsa intre 3-6 ani. Acestea se comercializeaza atat in cutii de 20 de plasturi, cat si in cutii de 50 de plasturi pentru ochi.
-
Ocluzor din silicon de 55x45 mm: potrivit pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3-7 ani. Acesta se comercializeaza per bucata;
* aceste dimensiuni se aplica doar in cazul ocluzoarelor Ortopad de la Master Aid
Dintre toate tipurile de ocluzoare prezentate anterior, majoritatea medicilor pediatrii oftalmologi recomanda ocluzorul autoadeziv de unica folosinta, din bumbac, pentru ochi. Acesta se fixeaza cel mai bine si cel mai usor pe ochi, acoperindu-l in intregime, fara a permite vederea periferica, pentru o corectare completa a vederii.
Astfel, dupa cum ai aflat, ocluzorul este un plasture pentru ochi folosit in tratarea unor afectiuni de vedere, la copii, precum ambliopia si strabismul. Pentru corectarea completa si corecta a vederii, medicul oftalmolog pediatru sfatuieste parintii sa respecte cu strictete indicatiile de purtate a ocuzorului, de catre copil si sa nu ii permita celui mic sa il dea jos de pe ochi sau sa il poarte mai mult decat i-a fost indicat, deoarece nerespectarea tratamentului duce la aparitia altor afectiuni de vedere, posibil mai grave.