Cu siguranta orice parinte isi doreste ca prichindelul lui sa fie fericit si sa se bucure de tot ceea ce il inconjoara: sa aiba rezultate bune la scoala, sa faca activitatile preferate (hobby-uri sau sporturi de performanta), sa se joace in voie cu prietenii sau sa petreaca timp cu familia. Din acest motiv, sanatatea copilului tau trebuie sa fie una dintre prioritatile tale.
Daca unele probleme de sanatate sunt mai evidente si pot fi depistate cu usurinta, exista altele, precum problemele de vedere, care nu sunt observate atat de usor inca de la inceput. In cele ce urmeaza iti vom prezenta 5 simptome care pot indica faptul ca cel mic are nevoie de un control oftalmologic si poate de o pereche de ochelari.
Se plange frecvent de dureri de cap
Daca ai observat ca prichindelul tau este mai posomorat decat in mod obisnuit si ca se plange des de dureri de cap, atunci iti recomandam sa ii faci o programare la un cabinet oftalmologic. De obicei aceste dureri de cap sunt mai frecvente la sfarsitul zile si pot fi cauzate de faptul ca, pe parcursul zilei, cel mic depune un efort prea mare pentru a vedea clar.
Clipeste sau isi „strange” ochii foarte des
Atunci cand copilul clipeste sau isi „strange” ochii foarte des inseamna ca depune efort pentru a-si concentra privirea intr-un anumit punct. Adesea, clipitul des este realizat involuntar si reprezinta o incercare subconstienta a creierului de a sterge viziunea incetosata. La fel, atunci cand isi „strange” ochii, copilul incearca sa focuseze mai bine imaginea pe care priveste.
Nu mai este la fel de activ
In mod normal, copii isi adapteaza foarte repede vederea de la distanta la aproape si pe mai multe planuri diferite, ceea ce ii ajuta sa observe rapid ceea ce ii inconjoara, oferindu-le astfel siguranta si stabilitate. Daca unui copil activ ii piere cheful de joaca, atunci o cauza ar putea fi dificultatea de a focusa bine o imagine sau de a-si concentra privirea pe un anumit punct sau obiect.
Isi acopera un ochi atunci cand citeste
Daca in timp ce citeste copilul tau pierde randul sau isi acopera un ochi, atunci este posibl ca el sa nu mai veda foarte bine, iar in aceste cazuri creierul fie incearca sa elimine o imagine neclara, fie incearca sa alinieze doua imagini in ceata. Acest lucru inseamna ca trebuie sa ii faci o programare la medicul oftalmolog cat mai repede.
Sta foarte aproape de televizor sau de ecranul computerului
Alte semne ale unei vederi proaste sunt: faptul ca sta foarte aproape de ecranul televizorului sau al computerului si faptul ca tine foarte aproape de ochi dispozitive electronice precum telefon sau tableta. Daca observi unul dintre aceste „obiceiuri” ale copilului tau, atunci este posibil ca el sa nu vada bine la distanta, iar apropierea obiectelor de ochi ii dau impresia ca sunt mai mari si mai clare.
Este important sa acorzi atentie comportamentului copilului tau pentru a observa daca acesta este neobisnuit, dar si care sunt cauzele schimbarii comportamentului sau. Iar pentru o depistare rapida si un tratament cat mai eficient, medicii recomanda efectuarea unui control oftalmologic cel putin odata in an.
O vedere clara este importanta la orice varsta, dar mai ales atunci cand copii sunt mici, deoarece peste 80% din ceea ce invata in copilarie se realizeaza vizual, chiar daca noi, ca si adulti, nu mai constientizam acest lucru. Ai grija de vederea copilului tau!